Eisen waaraan bestelwagens dienen te voldoen

Wil een auto tot de categorie bestelwagens behoren dan dient deze aan enkele kenmerken te voldoen. De belangrijkste kenmerken zijn het ontbreken van zitplaatsen in de laadruimte en het bezitten van een vlakke, vaste vloer over de volledige lengte en breedte van de laadruimte. Daarnaast zijn er ook specifieke eisen met betrekking tot de hoogte van het dak, de lengte, de breedte, het tussenschot, de zijruiten en de achterruit van de bestelwagens, maar deze variëren per type. De mogelijke types zijn de grote bestelwagen, de Bestelwagen met een verhoogd dak, de variant zonder verhoogd dak, de bestelwagen met een dubbele cabine en de bestelwagen met een open laadbak. Voor ieder type gelden andere eisen die bepalen of de wagens geklasseerd kunnen worden als bestelwagens voor fiscale doeleinden.

Het ontstaan van bestelwagens

Bestelwagens zijn ontstaan rond het einde van de 19 eeuw. Het gaat dan om een soort geautomatiseerde koets met een vermogen tussen 2 en 4 pk waar ruimte voorzien is voor het vervoer van goederen in plaats van mensen. Deze eerste bestelwagens maken het de handelaars mogelijk om op een comfortabele manier hun activiteiten uit te breiden naar nieuwe geografische gebieden. Gezien het succes van de bestelwagens zijn er verschillende autofabrikanten die hier een toekomst in zien en hun eigen variant op de markt brengen. De eerste evoluties vinden voornamelijk plaats op het gebied van ruimte, vermogen en comfort. Tegenwoordig wordt vooral het ecologische aspect erg belangrijk gezien steeds meer bedrijven duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Welke bestelwagens zijn het meest populair?

De witte bestelwagens doen het nog steeds het beste in de markt. De reden hiervoor is dat wit de ideale achtergrond is voor een print met het bedrijfslogo of andere informatie. Daarnaast worden voornamelijk bestelwagens aangekocht die bestuurd mogen worden met een rijbewijs B. Dit heft heel wat beperkingen op bij het zoeken naar geschikte chauffeurs. Waar het de merken betreft, maken Mercedes-Benz, Opel, Fiat, Volkswagen en Ford deel uit van de top 5. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid, maar ook om hun ecologische beleid. Die laatste factor speelt een steeds grotere rol tegenwoordig.
Naar boven