Een asfaltfrees is beschikbaar in verschillende afmetingen en wordt vooral gebruikt om stukken van een asfaltbaan of weg af te frezen. Dit doet men vooral als er herstellingen aan het asfalt moeten gebeuren. Door invloeden van weer en wind, maar ook door intensief gebruik kan een asfaltweg vaak scheuren en barsten vertonen. Ook putten zijn geen uitzondering en bij veel van deze gevallen moet een herstelling of vernieuwing gebeuren.

Grote en kleine asfaltfrezen

De kleine asfaltfrezen worden vaak gebruikt bij kleine reparaties. Deze kleine modellen zijn namelijk veel wendbaarder en dus makkelijker in gebruik. Bovendien is de kostprijs van een kleiner model ook lager wanneer men deze moet huren. Een grote asfaltfrees gebruikt men bij herstelling van grote stukken asfalt. Op die manier evolueert het werk veel sneller en men kan zelfs het afgefreesde asfalt direct transporteren naar een vrachtauto via een transportband indien men dit zou willen. De laatste jaren wordt meer en meer geïnvesteerd door de overheden in het wegennet. Goed onderhouden autostrades zijn namelijk belangrijk voor de automobilisten, vooral ook voor de veiligheid. Omdat men ook zo veel mogelijk ongevallen wil voorkomen gaat men overal de wegen herstellen of vernieuwen en daar komt de asfaltfrees zeer veel aan te pas. Bovendien kunnen door putten in het wegdek ook heel wat schadegevallen opduiken waarbij men de verantwoordelijkheid steeds doorschuift naar de overheid. Bedrijven die dus asfaltfrezen verhuren of verkopen of zelf werken uitvoeren, hebben dus drukke maanden en jaren voor de boeg. Vooral in periodes die volgen op een strenge winter, want het wegdek kan heel wat schade vertonen na sneeuw- en vrieskou.

Een asfaltfrees huren of kopen

Een asfaltfrees kan men zowel huren of kopen. De intensiteit van gebruik is hier natuurlijk de belangrijkste rol om te beslissen over het kopen of huren van een toestel. Daarnaast kan men ook een tweedehands frees kopen via het internet of bij gespecialiseerde leveranciers die naast de nieuwe ook de reeds gebruikte machines verkopen. Erkende leveranciers zijn meestal perfect betrouwbaar, maar met de aankoop via tweedehandssites moet men toch altijd wat uitkijken. Er bestaan diverse merken van asfaltfrezen, de één uiteraard al heel wat beter dan de andere. Bepaalde merken zijn ook voorzien van heel wat certificaten zodat men zekerder is van een kwalitatief goede en veilige machine.
Naar boven