Het principe van de betonmixer

De betonmixer is een voertuig dat het betonmengsel homogeen zal houden tijdens het rijden van aan de fabriek tot op de plek waar het beton terecht moet komen. Het grote voordeel van de betonmixer is dat het mengsel niet op de plaats van de constructie gemaakt moet worden en er dus een grote tijdswinst mee gepaard gaat. Het principe is eenvoudig; de wagen bevat een trommel waarin er aan de trommelwand een spiraal gehecht is. Tijdens het vervoer draait de trommel en houdt zo, dankzij de spiraal, het mengsel in beweging waardoor het homogeen zal blijven. Bij het lossen wordt het mengsel opwaarts getransporteerd en via een verlenggoot op de juiste plaats gestort. Er zijn verschillende maten en soorten betonmixers die ingezet kunnen worden in functie van het benodigde beton.

Inhoud en gebruik van de betonmixer

De betonmixer die vandaag het meest gebruikt wordt, heeft een inhoud tussen 7 en 15m³. Het gebruik situeert zich voornamelijk op constructiesites van grote gebouwen en complexen. Binnen de bouw van private woningen zal zelden een betonmixer gebruikt worden omdat er heel wat minder beton nodig is. Dankzij de verlenggoot van de betonmixer is het mogelijk om het beton ook op moeilijker bereikbare plaatsen te storten. Dit is een noodzaak omdat heel wat werven niet de ruimte kunnen voorzien om grote voertuigen een doorgang te bieden. Het gebruik van dit voertuig levert heel wat tijdswinst op en zorgt bovendien voor een plaatsbesparing op de werf.

Welk merk betonmixer kiezen?

Er zijn heel wat gerenommeerde merken die een betonmixer in hun gamma hebben opgenomen. Mercedes-Benz, Putzmeister, MAN en Iveco behoren zonder twijfel tot de meest populaire merken omwille van hun gegarandeerde kwaliteit en duurzaamheid. Wierda Voertuig Techniek, een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het ombouwen van bouwvoertuigen van MAN, heeft begin 2012 een hybride betonmixer op de markt gebracht. Dit werktuig is naast kwalitatief ook beduidend beter voor het milieu, een factor die steeds belangrijker wordt bij de aankoop van voertuigen.
Naar boven