De oorsprong van de bouwkraan

De bouwkraan bestaat al sinds de oudheid. Op het einde van de zesde eeuw na Christus wordt de eerste bouwkraan gebouwd door de Grieken voor het tillen van zware materialen. Dit is van groot belang omdat de Grieken heel wat grote gebouwen en constructies ambiëren. Een belangrijke evolutie van de bouwkraan vindt plaats bij de Romeinen die het Griekse model verder ontwikkelen. De Romeinse kraan maakt gebruik van drie tot vijf katrollen, een touw, een hijsgedeelte en een hefboomsysteem. Er zijn verschillende modellen in functie van het gewicht dat getild moet worden. In de Middeleeuwen wordt gebruik gemaakt van de tredkraan. Of dit systeem gebaseerd is op de Romeinse kraan of niet is niet geheel duidelijk. De tredkraan kan ook een verbetering zijn van de windas.

De bouwkraan vandaag

De meest gebruikte bouwkraan vandaag is waarschijnlijk de hijskraan. Deze kraan is gebaseerd op een onderdeel dat vaststaat op de grond of op een mobiel gedeelte. In het tweede geval kan de kraan eenvoudig en snel verplaatst worden. Het onderdeel is wendbaar doordat het horizontaal kan draaien. Op dat onderdeel komt een hoge paal of mast te staan. Die kan in hoogte versteld worden in functie van de bouwconstructie. Aan dat verticale gedeelte komt een horizontaal gedeelte dat ook horizontaal kan bewegen. Op het einde bevindt zich een haak waarmee zaken getild kunnen worden. Alle delen zijn bestuurbaar vanuit het onderste gedeelte dat een stuurcabine bevat en kunnen zowel in horizontale als verticale richting bewogen worden.

Welke merken bieden een bouwkraan aan?

Een gerenommeerd merk dat een prima bouwkraan aanbiedt, is Liebherr. Liebherr biedt diverse modellen aan voor constructies van zowel klein, middelgroot als groot formaat. Het merk staat garant voor een bouwkraan die zowel kwalitatief als handig is. Daarnaast is ook Atlas een merk dat verschillende types bouwkranen heeft opgenomen in het assortiment. Bij beide merken zijn zowel hijskranen, torenkranen, telescoopkranen, vaste kranen als mobiele kranen te vinden.
Naar boven