De bulldozer ontstaat in 1923

Om zwaar werk te verzetten is vaak een bulldozer nodig. Een bulldozer kan ruwe en zachte terreinen aan. Hij is net zo krachtig en veelzijdig als een tractor en even onverwoestbaar als een legertank. Het is dan ook logisch dat net die twee voertuigen een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis en verdere ontwikkeling van de bulldozer spelen. De eerste bulldozer vertoont sterke overeenkomsten met de tractor van het merk Holt. In 1923 past tekenaar Earl McLeod deze tractor van boer James Cummings aan om beter te voldoen aan zijn nieuwe noden. Een rupsvoertuig moet de boer helpen om een zachte bosbodem na de houtkap te egaliseren en zaaiklaar te maken, maar ook om wegen naar deze nieuwe, verderop gelegen landbouwgrond aan te leggen. Later leren ook de industrie en het leger de vele voordelen van de bulldozer kennen en gaan ze het robuuste voertuig verder ontwikkelen.

Een metalen blad, de ripper en rupsbanden geven de bulldozer vorm

Dankzij de unieke combinatie van rupsbanden, een vervangbaar metalen blad vooraan en een klauwachtige ripper achteraan, kent de bulldozer veel toepassingsgebieden. Zo wordt de bulldozer vaak gebruikt bij de aanleg van wegen, of om rijbanen weer schoon te schrapen nadat die door modderstromen zijn overspoeld. Maar hij wordt ook ingezet om kanalen te graven, dijken op te hogen en terreinen te nivelleren. Zelfs voor sloopwerk is de bulldozer uitermate geschikt. Eén forse duw met het metalen blad tegen de steunmuur volstaat meestal om een constructie als een kaartenhuis in elkaar te laten zakken. Met datzelfde blad kan het puin meteen worden geruimd. En de betonnen of rotsachtige ondergrond wordt in een mum van tijd verbrijzeld met de ripper.

Bulldozer bladen en merken

Al naargelang het merk is de bulldozer verkrijgbaar in grote of kleinere modellen met een aangepast metalen blad. Bekende merken zijn Caterpillar, Hanomag, Hitachi, Liebherr en Komatsu. Een bulldozer kan worden uitgerust met het standaard recht blad, een universeel blad met grote vleugels, het halve U-blad met kleine vleugels voor middelgrote machines, een smaller schokdempend blad om mee te schrapen en een PAT of economisch blad voor de allerkleinste toestellen.
Naar boven