De graafmachine: meer dan enkel graven

Kenmerken van een graafmachine

De graafmachine is in de eerste plaats ontworpen om te graven. Maar dit wil niet zeggen dat er niet méér gedaan kan worden met een graafmachine. Heel wat modellen kunnen eveneens gebruikt worden om terreinen te effenen. Dit is uiterst praktisch in de bouwnijverheid waar vaak meer dient te gebeuren dan enkel wat gleuven en kuilen graven. Daarnaast is er ook het soort graafmachine dat de opgeschepte aarde in een container of vrachtwagen kan laden. Bij dit model is de graafarm flexibeler en kan ze draaiende bewegingen maken ten opzichte van haar basis. Gezien de graafmachine een voertuig is, kan elk model rijden en zijn ze dus makkelijk verplaatsbaar. Enkele bekende merken die graafmachines op de markt brengen zijn Weidemann, Shäffer, Kubota en Krüger.

De bulldozer: een apart type graafmachine

Een type graafmachine met een eigen opzet en eigen kenmerken is de bulldozer. Deze machine bestaat uit een tractor met vooraan een blad. Dit blad wordt gebruikt om te graven en te effenen. Omdat de bulldozer op zeer diverse ondergronden inzetbaar moet zijn, wordt gebruik gemaakt van rupsbanden. Dit voorkomt dat de machine zou wegzakken in een weke ondergrond en laat toe kleine obstakels en sloten te overbruggen. De hoofdtaak van de bulldozer is meestal de verplaatsing van een grote massa aarde of zand. Ze wordt dan ook voornamelijk gebruikt binnen de wegenbouw of bij het slopen van gebouwen. Ook voor het graven van kanalen is de bulldozer de graafmachine bij uitstek.

De shovel: een graafmachine met twee functies

De shovel lijkt een beetje op de bulldozer, maar heeft het voordeel dat haar blad beweegbaar is. Dit is niet het geval voor het blad van de bulldozer. Deze beweegbaarheid brengt met zich mee dat de shovel zowel voor graaf- als tilwerken gebruikt kan worden. Het is dus een variant op de bulldozer, met dit verschil dat een shovel ook gebruikt kan worden voor het echte constructiewerk en niet enkel de afbraak of de voorbereidende taken. Daarnaast heeft deze graafmachine gewone wielen in plaats van rupsbanden zodat ze geen schade toebrengt aan bestrate wegen.
Naar boven