Kleinere modellen grondverzetmachines

Een compacte grondverzetmachine is handig om een put of kuil te graven op een locatie waar de manoeuvreerruimte beperkt wordt door obstakels die het werk bemoeilijken. Er zijn twee types verkrijgbaar: een model met een grote draaicirkel voor alle soorten graafwerken en een binnendraaiend model voor kleine graafwerkzaamheden waarbij de achterkant van de cabine bij het zwenken boven de rupsen moet blijven. Elke grondverzetmachine is uitgerust met een krachtige hydraulische hefarm waarop een metalen schep of lepel wordt bevestigd. De kleine is uitermate geschikt voor precisiewerk, maar is ook voor snelle graafwerken mogelijk. De ruime cabine zorgt voor het nodige comfort en werkplezier. De bestuurder voert probleemloos complexe handelingen uit, het uitzicht is optimaal door de grote ramen, de stoel is verstelbaar en de moderne versies zijn uitgerust met servobesturing. Zo’n kleine graafmachine weegt tussen 1100 en 4500 kg.

De grondverzetmachine voor het grote werk

Met de middelgrote en grote grondverzetmachine is het mogelijk om op kortere tijd een groter terrein te bewerken en diepere putten te graven. Deze categorieën zijn geschikt voor grondverzet en sloopwerk in verstedelijkte gebieden. Maar ook in een bosrijke omgeving staan zij hun mannetje. Elke graafmachine levert puik werk dankzij de gemakkelijke besturing, grote armkracht, ingebouwde hydraulische systemen en twee rijsnelheden. Bovendien is de graafmachine de voorbije jaren milieuvriendelijker geworden. De automatische toerentalverlaging vermindert het brandstofverbruik, terwijl aan productiviteit niets wordt ingeboet. Dankzij de airconditioning en luchtfilter werkt de bestuurder in een stofvrije cabine, waarin hij monitors ter beschikking krijgt om een betere kijk over de werf te hebben en vlotter te kunnen werken.

Een ander type grondverzetmachine

Naast de standaard grondverzetmachine zijn er ook wielladers en laadschoppen actief op de werven, omdat zij veelzijdiger zijn en omdat dat behoorlijk wat tijdswinst oplevert. De Wiellader is een kleine grondverzetmachine met extra kipbak. Ideaal voor zwaar tilwerk en het vervoer van materialen over ruw terrein, maar ook geschikt voor kleine graafwerken. Een laadschop wordt voornamelijk ingezet voor grondverzet door gebruik te maken van de voorste laadschop. Maar dankzij het kleinere graafwerktuig aan de achterzijde kunnen ook kuilen worden gegraven wanneer er geen grondverzetmachine in de buurt is.
Naar boven