Het gebruik van de kipper

De kipper of kiepwagen is een voertuig waarmee los materiaal eenvoudig kan worden getransporteerd, geladen en gelost. Het principe is eenvoudig. De kipper bestaat uit een grote bak die op een onderstel gemonteerd wordt dat mobiel is. Dit onderdeel kan zelfrijdend zijn of in de vorm van een aanhangwagen. In de bak wordt het materiaal gestort zodat het naar zijn bestemming gebracht kan worden. Daar wordt de bak aan één zijde omhooggetild zodat het materiaal er zonder moeite uitgestort kan worden. Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal dat vervoerd moet worden, kan er gekozen worden voor een kipper met een hoger of lager volume.

Toepassingen van de kipper

De kipper kan binnen heel wat sectoren gebruikt worden. De meest voorkomende toepassingen situeren zich binnen het spoorverkeer, de landbouw en de bouwnijverheid. Binnen de landbouw wordt vaak gekozen voor een kiepwagen die niet zelfrijdend is, maar achter een tractor bevestigd kan worden. Wanneer de oogst van bijvoorbeeld aardappelen of fruit wordt binnengehaald, wordt deze in de kipper verzameld. Zo kan de oogst makkelijk verplaatst worden naar de sorteerplaats. Binnen de bouwnijverheid wordt de kipper ingezet voor het transport van zand, stenen of andere losse materialen. Ook de afvoer van bouwresten kan snel gebeuren met dit voertuig. In dit geval is een zelfrijdend model het meest gebruikte. Binnen het spoorverkeer wordt de kipper gebruikt voor losse materialen die via het spoor vervoerd moeten worden. In dit geval heet het voertuig een lorrie en is het niet zelfrijdend.

De keuze van de kipper

Er zijn zowel grote als kleine kiepwagens op de markt. De fabrikanten die een grote kipper hebben opgenomen in hun aanbod zijn onder meer Caterpillar, Liebherr, Komatsu en Volvo Construction Equipment. Zij staan garant voor duurzaam, kwalitatief en stevig materiaal dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. De laadvolumes verschillen per model alsook de besturing van het voertuig. Naast de keuze van de fabrikant moet vooral worden gelet op de grootte van het voertuig in functie van de beoogde werkzaamheden.
Naar boven