De invloed van de kraan op de nijverheid

De geschiedenis van de kraan

De kraan is een machine die gebruikt wordt voor het tillen en verplaatsen van zware voorwerpen. Door een systeem van kabels en katrollen worden gewichten omhoog gehesen en op een andere plek terug neergezet. Dit is erg praktisch binnen zowel de bouwnijverheid als de scheepvaart en daar kent de machine dan ook zijn grootste succes. De kraan is eeuwenoud, reeds bij de Grieken, Romeinen en in de middeleeuwen is ze veel gebruikt. Oorspronkelijk wordt ze aangedreven door een rad of tredmolen die manueel in beweging gehouden moet worden. Hiervoor worden in de middeleeuwen vaak de zogenoemde kraankinderen ingezet.

De kraan binnen de bouwnijverheid

Vandaag zijn er verschillende types die gebruikt worden binnen de bouwnijverheid. Hijskranen, torenkranen, telescoopkranen, bovenloopkranen en autolaadkranen zijn de bekendste. De kraan wordt hier gebruikt voor het aanvoeren van zware materialen op plaatsen die niet zo eenvoudig te bereiken zijn met de vrachtwagen of voor het hijsen van die materialen naar een hoger gelegen plaats. Bij hoogbouw is ze absoluut onmisbaar geworden. Enkele bekende producenten van deze machine zijn Liebherr, Palfinger en Demag. In de hoogbouw is een kraan die gewichten van meer dan 50 ton kan hijsen geen uitzondering. Maar ook voor kleinere constructies kan een kraan de oplossing bieden. Hoeflon heeft meerdere compacte modellen in het gamma die ideaal zijn voor de particuliere bouw.

De kraan binnen de scheepvaart

Ook binnen de scheepvaart kent de kraan een belangrijke rol, voornamelijk bij het laden en lossen van goederen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de scheepscontainers die dagdagelijks van en op de schepen gezet moeten worden. Ze kunnen tonnen wegen en het is dus niet eenvoudig om ze zomaar van de kade op het schip te krijgen. Een kraan is hier de ideale machine voor. Afstanden en obstakels worden moeiteloos overbrugd en bovendien kunnen de containers netjes gestapeld worden. Ook bij offshore-activiteiten worden vaak kranen ingezet. Kraanschepen, waarvan de Thialf de grootste is met een hijscapaciteit van 14.200 MT, worden ingezet bij bijzondere projecten zoals het plaatsen van pylonen voor bruggen of het bouwen van boorplatformen.
Naar boven