Het gebruik van de minigraafmachine

Een minigraafmachine is een bouwwerktuig dat gebruikt wordt voor het verplaatsen van kleinere hoeveelheden materiaal, meestal zand, grind of aarde. Het gebruik situeert zich voornamelijk binnen de bouw van private woningen of kleinere constructiesites. De minigraafmachine bestaat uit een kleine cabine waarin men plaats kan nemen en een graafarm. Deze graafarm wordt bediend vanuit de cabine. Een vaak voorkomende toepassing is het trekken van goten voor kabels en buizen. Wanneer een woning op een grote afstand van de straat gelegen is, kan een minigraafmachine ingezet worden om een goot te graven over de lengte van die afstand voor het leggen van buizen voor de riolering. Maar ook goten voor elektriciteitskabels kunnen op deze manier gegraven worden. De minigraafmachine zorgt voor een enorme tijdswinst.

Welk merk minigraafmachine aankopen?

CAT en Kubota zijn twee merken die erg in trek zijn op het gebied van de minigraafmachine. Naast een grote stabiliteit van het werktuig wordt hier ook rekening gehouden met de bediener van de machine. Er is veel beenruimte voorzien, goede luchtcirculatie en vooral een lichte en eenvoudige bediening. Daarnaast is de wendbaarheid van de machine optimaal, iets wat vaak een noodzaak is wanneer men op kleinere sites werkt. Beide merken hebben een uitgebreid gamma waarbij de grootte van de minigraafmachine verschilt in functie van de hoeveelheid materiaal die verplaatst moet worden. Vanzelfsprekend moet men ook rekening houden met de beschikbare ruimte en de afmetingen van de doorgangen op de site.

Enkele kenmerken van de minigraafmachine

De minigraafmachine is voorzien van rupsbanden zodat ze zich makkelijk kan verplaatsen op een ruwe ondergrond zonder stabiliteit te verliezen. Het gewicht varieert van een kleine ton tot tien ton. De cabine kan zowel gesloten als open zijn. Voor constructies in slechte weersomstandigheden is de gesloten cabine ideaal. Deze wordt voorzien van een goede luchtcirculatie om de bestuurder voldoende comfort te bieden. Daarnaast zijn er verschillende groottes mogelijk op gebied van de grijparm. Deze groottes hebben een directe invloed op de breedte van de gegraven geul of goot.
Naar boven