Het gebruik van de rups

Wat is een rups?

"Rups" is de benaming die gegeven wordt aan wagens die gebruik maken van rupsbanden. Deze banden zijn modulair opgebouwd en vormen als het ware een band rond de loopwielen. Wanneer deze band of baan draait, zal de rups zich voortbewegen in de richting van de beweging. Dit type voertuigen is vooral bekend van zijn toepassing binnen het leger. Tanks maken bijvoorbeeld gebruik van dit principe doordat ze op elke soort ondergrond moeten rijden en ze met normale banden snel zouden wegzakken in bepaalde grondtypes. Vooral het hoge gewicht van tanks zou voor problemen kunnen zorgen, mochten zij niet voorzien zijn van een rupsband. Erg bekend zijn de tanks van Leclerc en Patton.

Het principe van de rups

De rups is gebaseerd op een eenvoudig principe van een draaiende baan om een wiel. Deze baan wordt gevormd door een aaneenschakeling van losse stukken om een hoge flexibiliteit te kunnen garanderen. De baan is niet rond, maar wel ovaal. Wanneer een schakel zijn baan heeft afgelegd, wordt hij weer opgetrokken om aan een nieuwe baan te beginnen. Deze beweging zorgt ervoor dat ook de rups zich gaat verplaatsen. Er zijn heel wat mogelijke toepassingen voor de rups, maar hij wordt voornamelijk gebruikt voor wagens met een hoog gewicht. Dankzij de banden wordt het gewicht van de wagen beter verdeeld en kan hij zich dus over verschillende onverharde ondergronden een weg banen.

Voor- en nadelen van de rups

De rups kent heel wat voordelen. Zo zijn de banden niet gevuld met lucht en is er dus geen risico op een klapband, zoals dat met gewone banden wel het geval is. De rups kan op nagenoeg ieder terrein rijden zonder te vertragen of in de problemen te raken. Kleine sloten worden gewoon overbrugd en vormen geen obstakel. Het gewicht wordt verdeeld over een grotere oppervlakte waardoor de wagen zwaarder mag zijn. Er zijn echter ook enkele nadelen. Wanneer één element uit de schakel stuk is, staat het hele voertuig stil. Daarnaast zijn rupsbanden onderhevig aan een snellere slijtage en is de maximale snelheid niet erg hoog. Dit maakt hem ongeschikt als dagdagelijks voertuig.
Naar boven