De stroomgenerator is allesbehalve een nieuwe uitvinding van de laatste jaren. Zelfs in de tijden van onze grootouders bestond dit toestel al. In gewone woningen vind je geen stroomgeneratoren terug, maar als je bijvoorbeeld een mobilhome bekijkt, dan zul je dit hoogstwaarschijnlijk wel vinden.

Werking van de stroomgenerator

Een stroomgenerator is eigenlijk een toestel dat men gebruikt om elektriciteit te hebben wanneer men geen aansluiting op het net kan maken. Op bouwwerven, in caravans en mobilhomes en in diverse andere plaatsen waar men elektriciteit nodig heeft maakt men dus gebruik van een stroomgenerator. Op die manier heeft men toch elektriciteit, zelfs zonder aansluiting. De werking van een stroomgenerator is eigenlijk zeer simpel. Men doet de brandstof in het toestel, afhankelijk van de soort brandstof waarop het werkt - er bestaan generatoren op diesel en op benzine - en het toestel zet uiteindelijk de brandstof om in elektriciteit. Het grote voordeel van dit soort toestellen is dus de gebruiksvriendelijkheid. Men kan het toestel overal en altijd gebruiken.

Verbruik van een stroomgenerator

Een stroomgenerator is allesbehalve een zuinig toestel. Dit houdt in dat men het dus beter niet zomaar gebruikt, maar enkel in de noodzakelijke gevallen. Het verbruik ligt namelijk relatief hoog. We kunnen dus stellen dat een generator een zeer handig en doeltreffend middel is, maar daarnaast is het nogal prijzig. Qua belasting op het milieu mag men de impact zeker niet onderschatten. Een stroomgenerator is makkelijk en handig wanneer men anders geen elektriciteit kan nemen, maar de impact op het milieu is natuurlijk wel aanwezig door het gebruik van brandstoffen.

Nieuw of tweedehands stroomgenerator

Een stroomgenerator kan men vandaag de dag zowel nieuw als tweedehands kopen. Het voordeel van het aankopen van een tweedehandstoestel is het feit dat men niet de investering hoeft te doen en toch snel van het toestel gebruik kan maken. Daarnaast hangt er ook veel af van de hoeveelheid dat men de stroomgenerator zal nodig hebben. Zelfstandigen die bijvoorbeeld in de bouwsector werken en veelvuldig de generator nodig zullen hebben, kiezen uiteraard beter voor de aankoop van het toestel. Een nadeel bij de aankoop van een tweedehandstoestel is de garantie die niet altijd meer gegeven wordt, zeker als het gaat over een verkoop tussen particulieren. Want als er dan een maand later iets stuk is aan het toestel, dan is er niemand meer waar u kan naartoe gaan om de herstellingskosten op te verhalen.
Naar boven