De functie van de telescooplader

De telescooplader is een machine die door middel van een telescooparm de mogelijkheid biedt om materialen in de hoogte te tillen. Doordat de machine ook een voertuig is, kan ze makkelijk verplaatst worden en is ze dus ideaal voor gebruik binnen zowel de landbouw als de bouwsector. Binnen de landbouw is de meest gebruikte toepassing het stapelen van balen hooi of stro. De arm kan de balen eenvoudigweg optillen en op elkaar stapelen. Binnen de bouwsector wordt de telescooplader gebruikt voor het verplaatsen van allerhande bouwmaterialen in de hoogte. Dit bespaart heel wat tijd en werk omdat dit anders zware fysieke arbeid zou inhouden.

Uitvoeringen van de telescooplader

Een telescooplader kan gevonden worden in verschillende uitvoeringen. Eén van de mogelijkheden is een model met een grijparm. Deze arm kan vanuit de cabine bestuurd worden en dient om zaken mee op te tillen. Een model met arm is bijvoorbeeld ideaal voor het verplaatsen van balen stro of hooi. Een ander model is een telescooplader met een platform aan de arm. Dit soort voertuig wordt voornamelijk gebruikt als hoogtewerker. De werknemer kan plaatsnemen op het platform en zo aan plaatsen geraken die anders moeilijk bereikbaar zijn. Een telescooplader met een soort bak aan het uiteinde van de arm kan ingezet worden voor het verplaatsen van losse materialen zoals stenen. Deze zijn namelijk moeilijk te grijpen met de grijparm.

Fabrikanten van de telescooplader

Tal van fabrikanten hebben een telescooplader opgenomen in hun gamma. Vaak voeren zij diverse modellen uit in functie van de hoeveelheid materiaal die getild en verplaatst moet worden. De grootte van het voertuig is van het grootste belang gezien niet elke site evenveel ruimte kan bieden aan de gebruiker van de telescooplader. Enkele bekende namen die dit voertuig produceren zijn Liebherr, Massey Ferguson, Komatsu, John Deere en Caterpillar. Hoewel de grootste afzetmarkt zich binnen de bouwnijverheid blijft situeren zijn steeds meer landbouwers overtuigd van de voordelen van de telescooplader.
Naar boven