Alleen om te slepen of ook om te schakelen?

Een trilplaat, ook wel als verdichtingsmachine gekend, wordt bij straat- en tuinwerk toegepast om kleinere oppervlaktes zand of grond te verdichten. Het wegzakken van bestrating wordt daarmee tegengegaan. Na het leggen van het straatwerk kan dat ter versteviging ook nog worden nagetrild met een trilplaat. Ook bij bouwwerkzaamheden worden trilplaten gebruikt, meer precies om beton te trillen ter voorkoming van het ontstaan van luchtbellen, waardoor het beton zwakker zou worden. De standaard trilplaat is een sleep-triller, die alleen maar vooruit bewogen kan worden. Bij het echte zware werk kan een geschakelde trilplaat toegepast worden. Die kan zowel voor- als achteruit bewegen. Met een sleep-triller krijg je bij het natrillen van straatwerk wel een strakker resultaat dan met een geschakelde trilplaat. Het zogenaamde onbalansgewicht voorin de sleep-triller maakt een soepelere beweging mogelijk.

Dieselmotor of liever benzine?

De trilplaat wordt gebruikt met toepassing van een aandrijfriem naar het trilsysteem, aangedreven door naar keuze een benzine- of dieselmotor. De benzinemotor kan worden gestart met een trekstarter. De geschakelde trilplaten, die meestal een stuk groter zijn, hebben over het algemeen een dieselmotor. Die werkt met een elektronische starter. Het geluid van de dieselmotor van een trilplaat is altijd zeer nadrukkelijk aanwezig, ook bij stilstand. Een benzine motor wordt veel minder gehoord. Het gebruik van trilplaten en andere machines met dieselmotoren zal daarom steeds minder getolereerd worden binnen de woonomgeving.

Hoe een trilplaat te kiezen?

Er is keus uit heel veel soorten en merken trilplaten. Om die keus goed te kunnen maken dient vooraleer gekeken te worden naar de slagkracht, die van belang is voor de werkzaamheden die met een trilplaat uitgevoerd gaan worden. De slagkracht, dat is de kracht van het trilmechanisme, wordt berekend uit een combinatie van het eigen gewicht van de trilplaat, het onbalansgewicht en de gewenste trilfrequentie. Ook belangrijk zijn de afmetingen van de grondplaat, de snelheid waarmee gewerkt moet worden, de trilfrequentie en het gewicht. En bovenal is het zoals eerder genoemd belangrijk om te kiezen voor een trilplaat om te slepen of om te kunnen schakelen. Voor de trilplaat zijn verscheidene accessoires te leveren, zoals rubbermatten om onder de bodemplaat vast te zetten. Het straatwerk wordt door deze matten dan niet beschadigd. Om de trilplaat gemakkelijk te kunnen verplaatsen zijn er aan de onderzijde eventueel ook transportwielen toe te passen.
Naar boven