DAF is een de toonaangevende Nederlandse truck- en motorfabrikant

DAF: oorsprong en ontwikkeling

DAF is ontstaan in het Nederlandse Tuindorp, waar de broers Wim en Hub van Doorne op 1 april 1928 een machinefabriek hebben opgestart onder de naam Commanditaire Vennootschap Hub van Doornes Machinefabriek. Aanvankelijk houden de broers zich op kleine schaal bezig met allerhande constructiewerken en de bouw van opleggers. In 1934 wordt het bedrijfje omgedoopt tot DAF, een afkorting voor Van Doornes Aanhangwagen Fabriek. De basisactiviteit van DAF bestaat op dat ogenblik uit de productie van Opleggers en aanhangwagens. In 1936 komt er een eerste uitbreiding met de fabricage van de losser van DAF. Die lossers worden ingezet om de kisten bij het spoorwegtransport over te laden. Later worden aan het productengamma ook pantserwagens toegevoegd.

DAF als fabrikant van personenwagens

De eerste personenwagen die door DAF wordt ontwikkeld, is een autootje dat uiteindelijk nooit tot bij de consument geraakt. Er wordt een prototype gebouwd, maar verdere productie blijft uit. Het prototype wordt wel nog in het circus gebruikt en komt later in het DAF museum in Eindhoven terecht. Vanaf 1953 worden personenwagens ontwikkeld die wel de weg naar de markt vinden. Het zijn volwaardige auto's en de orders lopen binnen. Toch brengt de productie minder op dan verhoopt. Omdat autoproductie niet de kernactiviteit van het bedrijf is, krijgt DAF af te rekenen met vooroordelen. Mensen denken onterecht dat de kwaliteit inferieur is aan die van de traditionele automerken. Omdat dit een effect heeft op het algemene imago van DAF, beslist het merk om te stoppen met de ontwikkeling van personenwagens, ook al neemt de vraag naar het automerk uiteindelijk wel toe.

DAF is vandaag top in trucks en motoren

Vandaag is DAF vooral bekend door zijn trucks. Alle trucks zijn op maat van de klant aanpasbaar en uiterst geschikt voor transport over korte en lange afstanden. Er is een uitgebreid gamma aan trucks voor bedrijfstoepassingen, al dan niet met opleggers. Daarnaast blijven motoren ook een belangrijke rol spelen bij DAF en is het bedrijf continu bezig met het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe toepassingen op dit gebied. De consument prijst dan ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van DAF.
Naar boven