De oudste motorenfabriek ter wereld

Deutz zag het levenslicht in 1864 onder de naam N.A. Otto & Cie, in het Duitse Keulen, waar de onderneming vijf jaar lang gevestigd bleef. Vanaf het begin richtte het bedrijf zich op de productie van motoren, al was het aanvankelijk op zeer beperkte schaal. Na een verhuizing naar het naburige Deutz werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Gasmotoren-Fabrik Deutz AG. Tot het eind van de 19e eeuw bleef het bedrijf klein in omvang en groeide het slechts licht. Pas rond 1892 werden enkele overnames gedaan die ervoor zorgden dat Deutz in korte tijd uitgroeide tot een grote speler op de Europese markt. De motoren die Deutz produceert, zijn bedoeld voor vrachtwagens en grote voertuigen die in de landbouw worden gebruikt. Door de hoge kwaliteit worden de producten van Deutz wereldwijd veel verkocht.

Van motoren tot tractoren

Deutz richt zich vanaf het begin op de bouw van motoren voor diverse voertuigen voor professioneel gebruik. Een poging om toe te treden tot de markt van personenwagens bleek weinig succesvol doordat er veel kosten bij kwamen kijken en de opbrengsten beperkt bleven. De motoren voor grote voertuigen, zoals vrachtwagens en landbouwwerktuigen, kennen een groot succes. De introductie van dieselmotoren bracht het bedrijf naar nieuwe hoogtes. De motoren van Deutz staan bekend om hun kwaliteit en worden wereldwijd gebruikt door diverse fabrikanten van voertuigen. Toen Deutz zich in 1926 toelegde op de bouw van Tractoren bleek dit de juiste richting te zijn. Deutz kende een enorme groei en de tractorbouw ontpopte zich al snel tot een van de belangrijkste takken van de Duitse fabrikant.

Van familiebedrijf tot internationale speler

Deutz, dat eens bestond uit enkele mankrachten in een kleine fabriek in Keulen, heeft vandaag de dag meer van 5000 werknemers in 130 landen. Met fabrieken in Keulen, Mannheim, Ulm en Spanje is Deutz niet alleen de oudste, maar ook een van de grootste en meest succesvolle motorenfabrikanten ter wereld. Tal van overnames hebben ervoor gezorgd dat Deutz ook veel dochterondernemingen kent. Zij maken allemaal gebruik van de naam Deutz, maar zijn niet altijd verbonden aan de activiteiten van het moederbedrijf. Hierdoor staat Deutz intussen voor meer dan enkel de productie van motoren en tractoren, al blijft dit natuurlijk wel de belangrijkste activiteit van het bedrijf.
Naar boven