Een zuigwagen is bedoeld om grond en ander materiaal weg te zuigen op zowel goed als moeilijk toegankelijke plaatsen. Ze zijn er in alle mogelijke soorten en maten, afhankelijk van de soort te verrichten werkzaamheden. De grootste uitvoering in Europa, de MAN-RSP zuig- en graafwagen, kan een diepte van 12 meter bereiken over een zijwaartse afstand tot wel 50 meter.

Inzetbaarheid: veel meer dan alleen grond

Al het materiaal dat qua formaat in de zuigmond past, kan probleemloos worden opgezogen. Een zuigwagen kan worden ingezet bij grondwerkzaamheden rond boomwortels, bodemverbetering en het verwijderen van dakgrind en zand. Ook kunnen er silo's of tanks mee worden leeggezogen en schoongemaakt. Er is ook een speciale gecertificeerde grond-zuigwagen om bijvoorbeeld met asbest verontreinigde grond mee op te zuigen en af te voeren. Een zuigwagen wordt het meest gebruikt om grond te zuigen rondom kabels en leidingen bij renovatiewerkzaamheden en om een kelder te graven of een kruipruimte leeg te zuigen.

Grond-zuigwagen: geschikt voor alle soorten grond

De grond-zuigwagen wordt vooral ingezet om te voorkomen dat kabels en leidingen bij renovatiewerkzaamheden beschadigd raken. Het wegzuigen van de grond vereist wel goed vakmanschap, waardoor alleen gespecialiseerde bedrijven die diensten aanbieden. Met deze zuigwagen kunnen ook sleuven voor kabels en leidingen worden gemaakt. Dat gaat sneller en is goedkoper dan het graven van sleuven. Ook kunnen er gaten mee worden gezogen voor lichtmasten en palen. Hij wordt dan ook een alleskunner genoemd, ook al omdat hij alle soorten grond kan afzuigen: zware grond, klei, zandgrond en veen, maar ook gravel.

Kelder-zuigwagen: voor kelders en kruipruimtes

De speciale kelder-zuigwagen wordt ingezet bij het uitgraven van een kelder of het uitzuigen van een kruipruimte. De inzetbaarheid is wel afhankelijk van de constructie van het gebouw, die stevig genoeg moet zijn. Een kruipruimte uitgraven is altijd moeilijk vanwege de beperkte ruimte tussen de bodem en de begane grondvloer van een gebouw. De flexibiliteit van de slangen van de kelder-zuigwagen maakt moeilijk bereikbare plaatsen goed toegankelijk. Bovendien kunnen er alle soorten materialen mee worden opgezogen. Niet alleen zwarte grond en slib, maar ook metaal en puin, als dat maar door de zuigmond past. De zuigwagen slaat het opgezogen materiaal op in een bunker vanaf 10 m3, waaruit het op de stortplaats weer gemakkelijk gelost kan worden. Ook gemeentes gebruiken zuigwagens om riolen schoon te zuigen.
Naar boven