Hanomag doorheen de tijd

De ontstaansgeschiedenis van Hanomag

Hanomag, ontstaan in het Duitse Hannover, is van alle markten thuis is. Het bedrijf produceert tussen 1846 en begin deze eeuw diverse voertuigen, waaronder: treinen, auto’s, vrachtwagens, tractors en grondverzetmachines. Doorheen de tijd worden de verschillende onderdelen van het bedrijf echter verkocht. Wanneer het resterende deel fusioneert, verdwijnt meteen ook de naam Hanomag als aparte merknaam. Dit wil echter niet zeggen dat de kennis of de producten van het bedrijf verloren zijn gegaan. Enkel de naam bestaat niet meer. De voertuigen van Hanomag zijn wel nog te vinden. Vooral bij verzamelaars en liefhebbers van het merk. Omdat de machines uitblinken op gebied van kwaliteit en duurzaamheid, worden vele prachtige oldtimers nog effectief gebruikt. Maar veelal maken ze deel uit van de pronkstukken van de eigenaar en staan ze veilig gestald.

De voertuigen van Hanomag

De geschiedenis van Hanomag begint met de ontwikkeling en productie van stoomlocomotieven in 1846. Hanomag blinkt uit door zijn kwaliteit en minimalisme wanneer het over uiterlijk vertoon gaat. De focus ligt op functionaliteit en dit levert duurzame en uiterst betrouwbare voertuigen op. In 1931 wordt de productie-eenheid verkocht aan Henschel. Hanomag is op dat ogenblik volop bezig met het op de markt brengen van personenwagens, vrachtwagens en tractors. Omdat in deze productielijnen meer toekomst zit, worden bijna alle beschikbare middelen en fondsen daarvoor gereserveerd.

De overname van Hanomag

Vanaf 1912 produceert Hanomag tractors. Aanvankelijk loopt dit erg vlot. Tot een deel van het bedrijf wordt overgenomen door Mercedes-Benz dat reeds een eigen gamma tractoren op de markt brengt. De productie van personenwagens komt op gang omstreeks 1925. Het is een schot in de roos en er worden verschillende modellen op de markt geïntroduceerd. Vooral het kleine, minimalistische 'komiezenbroodje' scoort erg goed. Een 1,1 en 1,5 motor, erg modern voor die tijd, zorgt ervoor dat de auto's van Hanomag prima presteren. Naast personenwagens worden ook vrachtwagens geproduceerd. Bij het begin van WOII groeit Hanomag op dit gebied uit tot de marktleider in Duitsland en het merk blijft deze positie behouden tot ongeveer 1950.
Naar boven