Voor Komatsu is geen uitdaging te groot

Komatsu: van kleine Japanner tot wereldgigant

Komatsu is er als kleine Japanse producent van grote, gele bouwmachines in geslaagd om de wereld te veroveren. Het bedrijf dat in 1921 is ontstaan, heeft zijn hoofdzetel in het thuisland behouden maar opereert sinds 1967 ook vanuit het Belgische Vilvoorde. Daar bevindt zich tevens het grootste magazijn voor wisselstukken, bestemd voor Europa, Afrika en het Midden Oosten. De productie van de Komatsu bulldozers, graafmachines, heftrucks, dumpers en verreikers voor deze markten zit verdeeld over drie landen die elk hun stempel op de bouwmachines drukken. Zodat je eigenlijk kunt stellen dat Komatsu in Europa een combinatie is van Engels vernuft met Duitse degelijkheid en Italiaanse sierlijkheid. De machines worden daarvoor alom geprezen en zijn erg gegeerd.

Komatsu bouwmachines kunnen bergen werk verzetten

Alle bouwmachines van Komatsu komen in verschillende uitvoeringen. De kleinere types zijn wendbaarder en zijn het meest geschikt voor kleinschalige opdrachten. Maar als het echt vooruit moet gaan, komen de mastodonten in actie. Om even een vergelijking te maken: de kleinste Bulldozer weegt 8,3 ton en is uitgerust met een motor van 90pk, terwijl de grootste variant een operationeel gewicht van 108 ton heeft en er al gauw 900 paarden nodig zijn om het gevaarte in beweging te krijgen. Die monstermachines van Komatsu zijn dan ook bijzonder geschikt om grotere veranderingen in het landschap aan te brengen. Komatsu is volledig uitgerust om de zwaarste taken te kunnen uitvoeren: afbraak- en constructiewerken; de aanleg van wegen; het verwerken van puin en het uitvoeren van grote grondverplaatsingen.

De technologische snufjes van Komatsu

Onder het stevige pantser van de Komatsu bouwmachines zitten echter ook heel wat technologische spitsvondigheden. Zo zit er in alle recente machines een GPS-systeem dat van op afstand kan worden geraadpleegd. Daarmee kan de eigenaar via het internet achterhalen waar de Komatsu staat opgesteld en hoeveel werkuren de machine heeft geleverd. Het VHMS-systeem houdt dan weer nauwkeurig de gezondheidstoestand van elke Komatsu machine bij, op basis van gegevens afkomstig van de transitiemotor. De machines staan in voortdurende verbinding met een satelliet. En zo verovert Komatsu niet alleen de aarde, maar ook al een stukje van de ruimte.
Naar boven