Tractoren doorheen de geschiedenis

Het ontstaan van de tractor

Tractoren vinden hun oorsprong aan het einde van de negentiende eeuw binnen de landbouw. De industrialisatie dwingt de landbouwers om te vernieuwen en evolueren, en een machine die trekdieren kan vervangen is hiervoor het middel bij uitstek. De eerste tractoren kennen een aandrijving door middel van stoommachines. Pas aan het begin van de twintigste eeuw wordt overgegaan op verbrandingsmotoren. In Europa wordt veelal gekozen voor dieselmotoren, terwijl men in Noord-Amerika een voorkeur heeft voor benzinemotoren die ook op basis van kerosine kunnen rijden. Gezien de hoge ontstekingstemperatuur van kerosine moet vaak gestart worden op benzine om daarna over te schakelen op kerosine.

Diverse merken van tractoren

Omwille van de grote populariteit van tractoren in hun beginjaren en ook vandaag nog, zijn er heel wat merken die zich hebben toegelegd op het ontwikkelen en produceren van deze voertuigen. Over de hele wereld zijn er steeds meer aanbieders die tractoren hebben opgenomen in hun gamma. In België zijn de merken Claeys, Doyen, Favache, Galman, Motte, Ravell en Spinnekop actief, maar wie wereldwijd zoekt, kan uit meer dan 80 verschillende merken kiezen die ieder hun eigen accenten hebben gelegd. Dit grote aanbod zorgt ervoor dat tractoren zich steeds meer ontwikkeld hebben om het landbouwwerk zo veel mogelijk te vereenvoudigen en lichter te maken. De cabine is tegenwoordig vaak gesloten waar die vroeger nagenoeg altijd open was en ook op andere vlakken is het comfort voor de bestuurder verhoogd.

Kenmerken van tractoren

Tractoren hebben enkele typische kenmerken, die gelinkt zijn aan hun functionaliteit. Zo zullen ze nagenoeg altijd gebruik maken van dubbellucht, dit wil zeggen twee banden die naast elkaar gemonteerd zijn, of extra brede banden. De bedoeling hiervan is de druk op de banden te verminderen. Daarnaast is er een ophanging voorzien waaraan het landbouwwerktuig bevestigd kan worden. Deze kan in hoogte versteld worden afhankelijk van het werktuig dat gebruikt wordt. Zo kunnen tractoren voor verschillende toepassingen gebruikt worden, een noodzaak voor iedere landbouwer gezien de investering die de aankoop van dergelijke voertuigen met zich meebrengt.
Naar boven