Liebherr: van klein familiebedrijf tot wereldspeler

Het ontstaan van Liebherr

Liebherr is een Duitse constructeur en fabrikant die zijn naam dankt aan de oprichter, Hans Liebherr. Het bedrijf zag het levenslicht in 1949 als producent van de betaalbare torenkraan. Vandaag bevindt de administratieve zetel van de Liebherr Groep zich in Zwitserland. Dat het een familiebedrijf is gebleven, blijkt uit de namen van de huidige eigenaren, Willi en Isolde Liebherr. Zij zijn de tweede generatie van de familie die de leiding heeft over het bedrijf. In grootte is het echter een speler op wereldniveau geworden die aan 33.000 mensen een job biedt, en dit op alle continenten. 120 bedrijven vormen tegenwoordig samen de groep.

De evolutie van de producten

Oorspronkelijk brengt Liebherr enkel torenkranen op de markt. Deze verschillen vooral van hun concurrenten door hun, naar verhouding, lage prijzen. Het succes van deze kranen zorgt ervoor dat het bedrijf kan uitbreiden en al snel volgen de productie en ontwikkeling van hijskranen, bouwmachines, telescoopkranen, luchtvaartmaterialen en huishoudelijke apparaten zoals ijskasten en diepvriezers. Liebherr blijft erin slagen om betaalbare producten op de markt te brengen zonder aan kwaliteit in te boeten, iets waar hun concurrenten maar niet in slagen. Ook de andere productielijnen kennen een grote afzet. In de geest van de meeste mensen blijft Liebherr echter onlosmakelijk verbonden met de torenkranen waarmee zij meer dan 60 jaar geleden gestart zijn.

De bouwmachines van Liebherr

Vooral op het gebied van bouwmachines is het gamma van Liebherr vandaag op zijn zachtst gezegd ruim te noemen. Er zijn een 17-tal verschillende bouwmachines die door Liebherr worden geproduceerd en op de markt gebracht. Samen bieden zij oplossingen voor nagenoeg elke bouwactiviteit waarbij machines ingezet worden, van betoncentrales en bulldozers tot pijpenleggers, boorinstallaties en graafmachines. Naast een diversiteit in soorten zijn er ook nog eens heel wat verschillende types binnen elke soort, met voornamelijk een onderscheid op gebied van omvang en kracht. Uiteindelijk is een goede machine altijd aangepast aan het project waarbinnen ze gebruikt wordt.
Naar boven