De Mercedes-Benz Sprinter is al jaren een van de meest geliefde bestelwagens bij koeriers en aannemers. Deze grote bestelwagen is beschikbaar in meerdere uitvoeringen.

Troeven

De Sprinter onderscheidt zich van zijn concurrenten op het vlak van comfort en brandstofverbruik. Tot de mogelijke extra’s behoren een luchtgeveerde stoel, parkeerhulp en zelfs keyless entry. Dat laatste maakt het handmatig openen en sluiten van de portierssloten overbodig, wat zeer handig is voor bijvoorbeeld koeriers, die vaak in en uit de auto moeten. Zich in de buurt van de bestelwagen bevinden is voldoende om de deuren te openen. De Sprinter is een tamelijk milieuvriendelijke bestelwagen. Volgens de ANWB behoort de Sprinter tot de top 5 van zuinigste voertuigen in zijn categorie. Hij moet alleen de Fiat Ducato en de Volkswagen Crafter voor laten gaan. Er zijn standaard vier verschillende uitvoeringen beschikbaar. Er is de gesloten versie, die veruit het meest wordt gebruikt. Bij veel grote koeriersbedrijven bestaat een groot deel van de vloot uit Sprinters. Daarnaast is er een bakwagenmodel, dat zeer geschikt is voor de bouw. Ten slotte is er een minibusuitvoering en zijn er opties om de Sprinter enkel als cabine en chassis te kopen. Dat laatste maakt het mogelijk om een gepersonaliseerde opbouw te plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de camperbouw en de constructie van marktwagens.

De Sprinter en zijn collega's

Wat men niet zou vermoeden is dat veel concurrerende modellen, zoals de Volkswagen Crafter of LT, rechtstreeks zijn afgeleid van de Mercedes Sprinter. Volkswagen legt weliswaar zijn eigen accenten op het gebied van styling en er zijn andere opties, toch blijft het mechanische ontwerp hetzelfde. Op de Amerikaanse markt is zelfs geen sprake van een Mercedes Sprinter. Freightliner (een bekende Amerikaanse vrachtwagenfabrikant) bouwt de Sprinters onder zijn eigen merknaam. Mercedes stuurt simpelweg een bouwpakket op, met daarin alle noodzakelijke onderdelen. Ook Chrysler brengt de Sprinter uit, onder de merknaam Dodge Sprinter.

De Sprinter en zijn rivalen

Echte concurrenten zijn er natuurlijk ook voor deze asfaltvreter. De Iveco Daily bijvoorbeeld. Die zou minder vlot rijden, maar meer laadruimte bieden. Daartegenover staat dat de Mercedes als betrouwbaarder wordt gezien. Ook Peugeot, Citroën en Fit hebben een (gemeenschappelijke) bestelwagen die zich meet met de Sprinter: de Fiat Ducato, ook bekend als Peugeot Boxer of Citroën Jumper. Hoewel de bestelwagens sterk op elkaar lijken, legt elk merk zijn eigen kleine accenten.
Naar boven