New Holland is onderdeel van Case New Holland, dat op zijn beurt lid is van de Fiatgroep. New Holland is een grote naam in de wereld van de Landbouwmachines en machines voor de bouwsector. Het bedrijf staat net achter John Deere in de statistieken van meest succesvolle producenten van landbouwvoertuigen. Op het terrein van bouwwagens moet het Komatsu en Caterpillar voor laten gaan.

Een bewogen geschiedenis

Abe Zimmerman begon in 1895 een werkplaats voor het repareren van landbouwgereedschap in New Holland, Pennsylvania. De naam van zijn woonplaats werd meteen de naam voor zijn bedrijf: New Holland was geboren. Aanvankelijk werden alleen machines hersteld. Enkele jaren later kwam daar het nieuw produceren van landbouwmachines bij. De jaren zestig brachten een grotere verandering voor New Holland. Nadat de naam recent was veranderd in Sperry New Holland nam het bedrijf in 1964 het Zedelgemse Claeys over. Het was het begin van een vaste aanwezigheid in Vlaanderen. In 1986 nam Ford het bedrijf over. Een grote sprong kwam echter pas in 1991, toen Fiat de onderneming kocht. Door de samenvoeging van Case (een ander lid van de Fiatgroep) en New Holland werd CNH geboren: een zeer sterk bedrijf met veel aandacht voor innovatie en ontwikkeling.

Sterk aanwezig in Vlaanderen

CNH heeft de fabriek van Claeys in Zedelgem steeds behouden en verder uitgebreid. Het is momenteel een van de grootste onderzoekcentra van de groep en zal er niet snel verdwijnen. In Zedelgem worden maaidorsers, hakselaars en hooibaalpersen geproduceerd, waaronder de befaamde CX pigdorsers. Ook de locatie in Antwerpen mag niet worden vergeten. In de Antwerpse haven worden aandrijflijnen voor de Tractoren van New Holland gemaakt.

Diverse merken en modellen

CNH maakt machines in meerdere productlijnen: Case IH is als merk meer gericht op de Amerikaanse markt. Het produceert een uitgebreid gamma machines en tractoren, parallel aan dat van New Holland. Vaak is de technologie gelijk aan die van New Holland. Het meest opvallende kenmerk is de rode kleur. New Holland is de bekendste lijn. Het produceert tractoren (blauw) en landbouwmachines (geel). Veel van deze machines worden in België gemaakt. Steyr is een Oostenrijkse fabrikant van tractoren die bekend staat om zijn hoge technische kwaliteit. Voor de bouw worden de merknamen Case en New Holland Construction eveneens apart gehouden. Met bovenstaande merken is CNH in staat om het vuur aan de schenen te leggen van concurrenten als Claas, Caterpillar, Komatsu en John Deere.
Naar boven