De geschikte dieplader

Wat is een dieplader?

Om te bepalen welke dieplader bij welke cargo past en welke kenmerken in acht genomen moeten worden, is het belangrijk de definitie van een dieplader te kennen. Een dieplader is een type oplegger met een verlaagd draagstuk. Dit is ideaal voor het vervoer van al het ondeelbare en hoog transport. Met een gewone oplegger zijn ondeelbare stukken ook vervoerbaar, maar wanneer ze hoog zijn, zullen ze al snel boven de maximumgrens uitkomen. Met een dieplader stelt dit probleem zich minder snel omwille van de verlaging van het draagstuk. Dit is alvast een eerste belangrijk kenmerk. Voor lage cargo is het gebruik van een oplegger aangewezen, bij hoge cargo komt een dieplader aan bod.

Welke kenmerken zijn belangrijk?

Gezien een dieplader dient om grote cargo mee te vervoeren, zijn de belangrijkste kenmerken de maximale grootte en het maximale gewicht van de cargo. Op die manier bestaat de zekerheid dat iedere cargo zonder problemen zal passen. Er bestaan diepladers met een laadlengte van 10 meter, maar bij exceptioneel transport kan dit oplopen tot meer dan 60 meter. Vaak wordt in dit geval met een uitschuifbaar gedeelte gewerkt. Ook het maximale gewicht kan hoog oplopen. Massa's tot wel 50 ton kunnen bijvoorbeeld met een dieplader vervoerd worden. Laadhoogtes kunnen oplopen tot 4,5 meter, maar er dient wel rekening mee gehouden te worden dat dit een hoogte is die niet onder iedere brug of door iedere tunnel zal geraken. Ook is aangepaste seining wettelijk verplicht wanneer een breedte van meer dan 2,55 meter wordt gebruikt.

Het kostenplaatje

De prijs van een oplegger is sterk afhankelijk van de omvang ervan. Een kleine dieplader van 7 meter die gebruikt kan worden in de landbouw wordt tweedehands al aangeboden vanaf een prijs rond 2.000 euro. De grote exemplaren voor bijvoorbeeld wegenbouw echter kunnen oplopen tot meer dan 100.000 euro. En dan spreken we nog steeds over de tweedehandsmarkt. Naast omvang heeft ook de staat, het bouwjaar en het aantal assen de nodige invloed op de prijs.
Naar boven