Inleiding

De Volvo FH werd voor het eerst op de markt waargenomen in 1993. Dit model werd ontwikkeld door Volvo voor internationaal wegtransport. Dit houdt in dat er zware ladingen over lange afstanden mee vervoerd kunnen worden. Het was een echt succes op de markt en er werden ruim 400.000 stuks verkocht. De naamgeving van de verschillende modellen die op de markt zijn gebracht, gebeurt telkens met FH en een getal. FH staat voor Forward Control High Cab en de getallen staan voor de motorcapaciteit. 12 en 16 staan respectievelijk voor een 12 en 16 liter motorcapaciteit. Er werd ook een Volvo FH op de markt gebracht met een motorcapaciteit van 13 liter, omdat 13 als ongeluksgetal beschouwd wordt, heeft men het getal weggelaten bij het 13 liter model.

FH Classic

De FH classic is voorzien van een D13C motor met i-shift transmissie systeem en dit systeem zorgt ervoor dat er manueel of automatisch geschakeld kan worden. Op die manier kan, door automatisch te laten schakelen, 3% brandstof worden bespaard. Omdat het over lange ritten gaat en vele kilometers gereden moeten worden, is er een dieselmotor aangebracht. Na een lange rit kan dit dus zeker en vast rendabiliteit verzekeren. De FH classic is verkrijgbaar met het EEV certificaat, wat garant staat voor een lagere uitstoot. Met een SCR systeem voor de uitlaatgassen wordt ook rekening gehouden met de Euro 4- en Euro 5-norm voor uitstoot. Een mogelijke optie voor het comfort van het remmen zijn de veb en veb+ remsystemen, deze zijn ontwikkeld door volvo en zorgen voor een beter remeffect dan de voorganger.

Veiligheid en comfort

De veiligheid stond bij de ontwerpers van het recentste model van de volvo FH zeker centraal. Zo werd er aandacht geschonken aan verschillende snufjes, waardoor ongelukken sneller vermeden kunnen worden. Er zijn bijvoorbeeld sensoren aangebracht bij de gordels, zodat deze onverwachte, bruuske bewegingen kunnen registreren en daarop kunnen inspelen. Ook is er een SRS-airbag in de standaarduitrusting voorzien. Verdere veiligheden kunnen er extra op voorzien worden, en er kan uit een waaier aan mogelijkheden gekozen worden. De cabine zelf is ook voorzien van het nodige comfort voor de bestuurder, waardoor die zijn job nog liever zal gaan doen. Als algemene conclusie kan zeker gesteld worden dat dit voertuig een aanrader is voor elk transportbedrijf die hun bestuurders graag comfort en plezier tijdens het werken gunt.
Naar boven