Gebruik

Een heftruck is een voertuig dat speciaal is ontwikkeld om ladingen over korte afstanden te verplaatsen, bij voorkeur de ladingen op pallets. De heftruck is zeer mobiel en wendbaar en kan zelfs met weinig ruimte efficiënt werken. De heftruck wordt aangedreven met een verbrandingsmotor of elektromotor. De brandstof is afhankelijk van het land waar de heftruck opereert. In Frankrijk en Nederland is LPG voordelig, maar in België rijden de heftrucks voornamelijk op diesel. Op diesel rijden in bedrijfshallen is niet legaal vanwege de schadelijke uitstoot. De heftruck verplaatst de ladingen met de vork die zich aan de voorzijde van het voertuig bevindt. De vork kan verticaal bewegen van de grond af, tot enkele meters boven de grond bij grote vorkheftrucks. Om hierbij niet te kantelen is de heftruck voorzien van een contragewicht aan de achterzijde. Bij een elektrische heftruck worden de accu’s hier geplaatst. De verbrandingsmotor, die veel lichter is, wordt daarna verzwaard met speciale contragewichten. Rondom de bestuurder bevindt zich een sterke kooiconstructie, die hem beschermt tegen afvallende lading. Heftrucks zijn beschikbaar in een grote verscheidenheid aan modellen: reachtrucks, orderpickers, stapelaars, off-road heftrucks en nog veel meer. Voor alle omstandigheden en taken bestaan specifieke modellen die daarvoor het meest geschikt zijn.

Fabrikanten van heftrucks

Er zijn bijna net zoveel fabrikanten van heftrucks als modellen, maar enkele bekende en gerenommeerde producenten zijn Toyota, Komatsu en Manitou. Komatsu is een van 's werelds grootste bedrijven, actief op de markt van mijnbouw- en bedrijfsvoertuigen, maar ze gebruiken hun technologie ook bij het produceren van heftrucks. Toyota industries is een onderdeel van Toyota dat verantwoordelijk is voor de vervaardiging van industriële werktuigen en dus ook voor de vorkheftrucks. Deze zijn een bekend gezicht op bedrijventerreinen. Manitou is een Frans bedrijf dat onder andere verreikers, heftrucks, hoogwerkers en andere industriële voertuigen produceert. Het is een in Nederland veel verkocht merk dat heftrucks levert geschikt voor zowel kleine pakhuizen als off-road.

Typische Modellen heftrucks

Een typische model van Manitou is de MI, die verkijgbaar is met een laadvermogen van 1.5 tot aan 3.5 ton, in een LPG of diesel uitvoering. Toyota heeft de 8 serie uitgebracht, die aangedreven worden met een LPG of diesel motor, maar toch relatief duurzaam zijn. De Komatsu BE30 Serie wordt aangedreven door een elektromotor en heeft een laadvermogen tussen de 2 en 3 ton. Elektrisch aangedreven vorkheftrucks hebben een groot vermogen en snelle acceleratie.
Naar boven