Wat is een autotransporter?

Op het gebied van autovervoer zijn er verschillende mogelijkheden om 1 of meerdere wagens van punt A naar punt B te brengen. Eén van deze mogelijkheden is de autotransporter. Voor privépersonen of bedrijven die slechts sporadisch auto’s vervoeren, volstaat het om een aanhangwagen te kopen die speciaal is uitgerust om op een veilige manier 1 of maximaal 2 auto’s te transporteren. Grotere autobedrijven of leasingmaatschappijen en garages kiezen gewoonlijk voor een zogenaamde oprijwagen. Dat is dan een kleine of grote Vrachtwagen met een oprijbak waarmee 1 of meerdere auto’s tegelijkertijd vervoerd kunnen worden.

Een aanhanger als autotransporter

Als er gekozen wordt voor een aanhanger als autotransporter, dan is dat natuurlijk geen standaardversie. Hij is speciaal ontworpen voor het vervoer van auto’s en kan gekocht worden met verschillende laadvermogens en afmetingen. Er is de keuze tussen een vaste en een hydraulisch kantelbare autotransporter (om het laden en lossen makkelijker te maken). Ook de oprijhoek is een aspect van belang bij het kiezen van de juiste autoaanhanger. Hoe kleiner de oprijhoek, des te makkelijker verlaagde en sportieve auto’s op de aanhanger gereden kunnen worden. Daar moet dus zeker rekening mee worden gehouden bij de zoektocht naar een nieuwe of occasion autotransporter. Om met zo’n aanhanger te mogen rijden, is wel een BE rijbewijs vereist.

Een oprijwagen als autotransporter

Bij de oprijwagens zijn er natuurlijk ook verschillende modellen en types beschikbaar. De opbouw verschilt van merk tot merk en van type tot type en afhankelijk daarvan kunnen er met een autotransporter tot wel 10 wagens vervoerd worden. Hier is er de keuze tussen een autotransporter met een al dan niet hydraulische en op afstand bestuurbare oprijvoorziening of een transporter die met een kraan beladen wordt. De manier waarop een autotransporter beladen wordt is steeds dezelfde. De bovenste laadruimte wordt altijd eerst gevuld en dan pas is de onderste laadruimte aan de beurt. Er wordt ook steeds gebruik gemaakt van een dubbel systeem, dus met 2 wagens bovenaan en 2 wagens onderaan of 4 boven- en 4 onderaan. Enkele van de bekendste merken die degelijke autotransporters aanbieden zijn Mercedes, Fiat, Iveco en Renault.
Naar boven