Fendt van vroeger tot nu

De gebroeders Fendt

Fendt is een merk dat zijn naam ontleent aan zijn oprichters, de gebroeders Fendt. Hoewel het merk allerhande landbouwmachines bouwt, is het in de eerste plaats gekend voor zijn kwalitatieve en innovatieve tractoren. Het bedrijf brengt voor het eerst een tractor op de markt in 1930 en vanaf dat ogenblik gaat het alleen nog in stijgende lijn voor de broers. Doorheen de geschiedenis profileert het merk zich als pionier met de lancering van verschillende technieken die de performantie van tractoren enorm verhogen. Een voorbeeld hiervan is de geveerde vooras. In 2006 wordt deze nog verder verbeterd dankzij een stabiliteitssysteem. Deze techniek wordt met de 900-serie tractoren op de markt gezet.

Fendt caravans

In de jaren ’70 besluit Fendt een caravanfabriek op te kopen en ook in deze wereld naam en faam te vergaren. Na de overname worden de caravans dan ook uitsluitend onder de eigen merknaam verkocht en wederom is er sprake van een groot succes. Hoewel Fendt in 1997 het caravangedeelte van de hand doet, blijft het merk nog steeds verbonden met deze industrie in de hoofden van heel wat mensen. Ook op het gebied van caravans wordt Fendt beschouwd als een merk dat kwaliteit en zekerheid biedt aan zijn kopers. De reden voor de verkoop is de toetreding tot het AGCO-concern. Dat houdt zich enkel bezig met het aanbieden van tractoren en landbouwmachines; de focus wordt dus opnieuw verlegd naar hun kernactiviteit.

Fendt en de toekomst

Vandaag ligt de focus van het bedrijf weer helemaal op het bouwen, ontwerpen en vernieuwen van tractoren en alles wat daarbij komt kijken. Op Agritechnica in 2007 wordt een nieuwe concepttrekker voorgesteld die snelheden van meer dan 63 kilometer per uur haalt met een vermogen van 540 pk. Het grote voordeel van deze verhoogde snelheid is de toelating om de tractor ook op de Duitse snelwegen te laten rijden. Het blijft in eerste instantie echter bij een concept. Deze nieuwe tractor krijgt de projectnaam Trisix mee, maar komt niet in productie.
Naar boven